NTU Architecture Subject Group

THE CRT ARCHIVES.

The CRT Archives is a private building that provides work and living spaces for a team of archivists. They work towards procuring old televisions and the programmes shown through them.

The archive recognises the importance of this pioneering object and invites the public into some spaces of the building where the objects are displayed in a gallery manner. In addition, monumental moments will be broadcasted across the televisions, and watching these moments aims to provoke a particular emotion or memory of the public user.

Elements of the object inspire parts of the proposed architecture, for example, the journey of the electron through the cathode ray tube has inspired the movement of a user through the space, by incorporating dropped ceilings and unconventional room shapes this was achieved.

The purpose of this project was to understand the importance of archiving the pioneering object that is the cathode ray tube television, an object that is no longer being manufactured due to the high demand of a technologically led society.

Olivia Haigh
Student name
Olivia Haigh
Course
BA (Hons) Interior Architecture and Design
Contact
LinkedIn
@olivia-haigh-335a22181
Entrance Visual |   This scene explains what the first look inside the archive will be like for the public user. This space has been designed so the user will have to make a movement decision automatically, whether that is down to the television wall or enticed upstairs by the archivists caged floor.Area of Focus Visual |   This visuals aims to explore the relationship between the public and private spaces. By cutting through the stepped seating and television wall the visual explains the immediate interaction the user will have from walking into the archive. Behind and above this television wall are two private fixing rooms for the archivist to work behind the scenes without disturbing the public users experience.

Entrance Visual | This scene explains what the first look inside the archive will be like for the public user. This space has been designed so the user will have to make a movement decision automatically, whether that is down to the television wall or enticed upstairs by the archivists caged floor.Area of Focus Visual | This visuals aims to explore the relationship between the public and private spaces. By cutting through the stepped seating and television wall the visual explains the immediate interaction the user will have from walking into the archive. Behind and above this television wall are two private fixing rooms for the archivist to work behind the scenes without disturbing the public users experience.

Model | This model has been built by using a mixture of cardboard, foam board, plywood, brown craft card, tissue paper and 3D printing.   Internally, the brown craft card represents timber surface finishes such as the floor, skirting, seating and coving. The brown cardboard represents the finishes of more secondary structures, such as the walls and stepped seating. The 3D printing represents the gallery space furniture such as the television wall, plinths and the ladders for the archivist.  Externally, the brown carboard represents the double flemish brick bond with the brown craft card showing a led effect flat roof structure. Tissue paper has been used partially over the windows to represent patterned corten steel which will let light shine a pattern onto the internal spaces.

Model | This model has been built by using a mixture of cardboard, foam board, plywood, brown craft card, tissue paper and 3D printing. Internally, the brown craft card represents timber surface finishes such as the floor, skirting, seating and coving. The brown cardboard represents the finishes of more secondary structures, such as the walls and stepped seating. The 3D printing represents the gallery space furniture such as the television wall, plinths and the ladders for the archivist. Externally, the brown carboard represents the double flemish brick bond with the brown craft card showing a led effect flat roof structure. Tissue paper has been used partially over the windows to represent patterned corten steel which will let light shine a pattern onto the internal spaces.

Back Elevation Visual |   The proposed back elevation aims to update the back street scene by protruding up and out. Constructed from a double flemish red brick bond the proposed design matches the existing. Corten steel aims to partially cover window interventions which will direct the users view towards the city centre. Gallery Space Visual |   Many gallery spaces have been designed throughout the archive for public users to interact with the object. Some gallery spaces allow a 1 -1 interaction whilst others offer a living room environment. This visual explains how monumental moments can be shown through the object to several users.

Back Elevation Visual | The proposed back elevation aims to update the back street scene by protruding up and out. Constructed from a double flemish red brick bond the proposed design matches the existing. Corten steel aims to partially cover window interventions which will direct the users view towards the city centre. Gallery Space Visual | Many gallery spaces have been designed throughout the archive for public users to interact with the object. Some gallery spaces allow a 1 -1 interaction whilst others offer a living room environment. This visual explains how monumental moments can be shown through the object to several users.

BA (Hons) Interior Architecture and Design

Interior Architecture and Design at NTU has an incredibly long and rich history; with Interior Decoration taught at the first ever UK Art school, in the Waverley building during the 1950s.

Over the last 70 years, our programme has grown and adapted to meet the requirements of industry and social change, respond to trends, and deliver a degree which encourages students to look, think, critically appraise, and understand local and world issues amongst the principles of design.

We are a validated degree programme in which our students can join the Chartered Society of Designers, and we are members of the Interior Educators network. Our dedicated design studio in the Grade II* listed Arkwright building enables a studio culture which reflects professional practice, in a dynamic environment that challenges everyone to work collaboratively, share experiences and experiment with ideas.

Read more about the BA Interior Architecture and Design course

Discover more talent

Re- Development
Major Project: Pavoni's Laboratory
Mise-en-scène
THE CRT ARCHIVES.
FAC 78 - TECHNICS
Signed by Sara: The Typewriter Archive